- Asiointi
- Palvelut kohderyhmittäin
- Palvelut aiheittain
- Yritysten palvelut
- Maaseutuelinkeinojen palvelut
- Liikenteen palvelut
- Työn ja maahanmuuton palvelut
- Ympäristön palvelut
- Kalatalouden palvelut
- Rahoitukset, avustukset ja korvaukset
- Kansallinen tukimalli turvetuotannon alasajosta kärsiville yrityksille
- Turvetuotantokoneiden romutustuki
- Yrityksen kehittämisavustus turvetuotannosta luopuvan yrityksen uuden liiketoiminnan kehittämiseen
- Rahoitus ja avustukset - Ympäristövastuualue
- Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi
- Avustukset rakennusperinnön hoitoon
- Avustukset vesiensuojelun tehostamisohjelman toteuttamiseen
- Avustus Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman hankkeille
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Haitalliseksi säädettyjen vieraslajien hallinnan edistämisen avustushaku
- Korvaukset rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustukset
- EU-rahoitus
- Luvat, ilmoitukset ja lausunnot
- Neuvonta ja tietopalvelut
- Palveluiden asiasanahaku
- Käsittelyajat
- Valvonta
Kunta- ja Järjestö-Helmi -avustushaku
Helmi-ohjelma on merkittävä keino Suomen luonnon köyhtymisen pysäyttämiseen. Helmi-ohjelmassa luonnon monimuotoisuutta vahvistetaan aktiivisilla suojelu- ja hoitotoimilla. Kunta- ja Järjestö-Helmi avustushaku tukee kuntien ja järjestöjen luonnon monimuotoisuutta edistäviä, elinympäristöjen tilaa parantavia hankkeita.
Ajankohtaista
Kunta- ja Järjestö-Helmen seuraava hakukierros toteutetaan ajanjaksolla 15.9-31.10.2022! Tulevaan hakukierrokseen toivotaan konkreettisia elinympäristöjen kunnostus- ja hoitotoimenpiteitä sisältäviä, vaikuttavia ja monipuolisia hankkeita kaikista Helmi-ohjelman teemoista. Hankkeiden tulee toteutua vuoden 2024 loppuun mennessä.
Tausta
Pääministeri Marinin hallituksen ohjelman yhtenä keskeisenä tavoitteena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen. Hallitusohjelmaan sisältyy useita toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi, joista yksi on elinympäristöjen tilan parantamiseen tähtäävän toimintaohjelman toteuttaminen. Helmi-ohjelman pääasiallisena tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa aktiivisilla suojelu-, ennallistamis- ja luonnonhoitotoimilla.
Kunta- ja Järjestö-Helmi-avustushaulla laajennetaan Helmi-ohjelman toimijajoukkoa. Helmi-ohjelman tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden tilan parantamisen ohella edistää ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua, hiilensidontaa sekä muuta ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista.
Tavoitteet
Avustukset myönnetään Kunta- ja Järjestö-Helmin tavoitteiden mukaisiin konkreettisiin ennallistamis-, kunnostus- ja hoitohankkeisiin sekä niitä kiinteästi tukevaan inventointi- ja suunnittelutyöhön Helmi-elinympäristöjen tilan parantamiseksi. Hankkeita voidaan suunnitella yksittäisille kohteille, tai ne voivat yhdistää useita eri kohteita ja teemoja ja hyödyttää siten laajoja ekologisia kokonaisuuksia.
Hakijat
Avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät, ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, säätiöt, yhteisten vesialueiden osakaskunnat sekä näiden yhteenliittymät eli kalatalousalueet. Hakijat voivat myös tehdä yhteishankkeita. Tällöin avustus myönnetään päähakijalle, joka vastaa hankkeesta kaikkien hakijoiden puolesta. Kaikkien hankkeeseen osallistuvien on kuitenkin täytettävä aiemmin luetellut vaatimukset.
Kunta-Helmin osalta avustus kohdennetaan ensisijaisesti kuntien omistamille maille. Kohteet voivat sijaita myös muiden omistuksessa olevilla mailla. Tällöin hoitotoimiin ja niiden jatkon turvaamiseen tarvitaan maanomistajan kirjallinen suostumus. Mikäli hankkeet kohdistuvat yksityisille maille, tulee hankkeen toteuttajan ottaa huomioon valtiontukisäännökset.
Haun ehdot ja rajaukset
Avustettavien hankkeiden tulee tähdätä konkreettisiin ennallistamis-, kunnostus ja hoitotoimiin Helmi-ohjelman elinympäristöjen tilan parantamiseksi. Kartoituksia, suunnitelmia ja lupaprosesseja voidaan sisällyttää hankkeisiin silloin, kun myös konkreettiset kunnostus- tai hoitotoimet tehdään saman hankkeen aikana tai niihin on muu rahoitus ja osoitettavissa oleva aikataulu.
Avustuksen myöntäminen perustuu kokonaisharkintaan ja arviointiin hankkeiden odotetusta vaikuttavuudesta luonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi. Avustusta myönnetään enintään 80 % hankkeen toteutuneista hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Erityisistä syistä avustusta voidaan myöntää enintään 95 %. Perusteluita ovat esimerkiksi merkittävä määrä vapaaehtoistyötä tai merkittävä luontoarvo, jossa esiintyy kiireellistä hoitoa vaativa uhanalainen lajisto.
Avustettavassa hankkeessa voi syntyä kustannuksia vain hankkeen toteuttamisen aikana siitä lähtien, kun ELY-keskus on tehnyt hanketta koskevan valtionavustuspäätöksen. Kunnille myönnetyissä avustuksissa hyväksytään vain arvonlisäverottomat kustannukset.
ELY-keskus ei myönnä avustusta hankkeille, jotka tuottavat suoraa rahallista hyötyä. Talkootyötä ei voida sisällyttää hyväksyttäviin kustannuksiin.
Avustettavien hankkeiden toivotaan myös tuottavan uusia menetelmiä ja toimintamalleja elinympäristöjen hoitoon. Näin ollen tuettaviin hankkeisiin voi sisältyä käytännön hoitotöitä tukevia informaatio-ohjauksen ja viestinnän toimenpiteitä, kuten menetelmien testausta, oppaita tai maastokoulutuksia. Avustuksella ei rahoiteta virkistyskäytön rakenteita tai opastusmateriaaleja lukuun ottamatta tilanteita, jossa suojaavat rakenteet ovat tarpeen uhanalaisen tai erittäin arvokkaan luontotyypin tai lajin suojaamiseksi kulumiselta tai tuhoutumiselta.
Teemat
-
Soiden ennallistaminen
Luonnontilaiset suot sitovat ja varastoivat merkittäviä määriä hiiltä ja ojitettujen soiden ennallistaminen palauttaa suon luontaisen vesitalouden ja kasvillisuuden. Suojelualueiden ulkopuolella toimittaessa tuki kohdistetaan varsinaisiin ennallistamistoimiin. Suojelualueilla toimittaessa hakkuista saatavat tulot tulee kokonaisuudessaan sisällyttää hankkeen kustannuslaskelmaan.
-
Lintuvesien ja kosteikkojen kunnostaminen ja hoito
Hankkeet voivat kohdistua SPA-alueille ja muille arvokkaille suojelualueiden lintuvesille tai suojelualueiden ulkopuolisille alueille, jolloin kohteen tulee liittyä arvokkaaseen lintuveteen, laajaan Helmi-elinympäristöön tai täyttää SOTKA-kosteikkojen hakuvaiheen kriteeristön. Kosteikkoihin ei lueta rakennettuja tai rakennettavia kosteikkoja, joiden tarkoituksena on esimerkiksi hulevesien hallinta, muutoin kuin silloin, kun näihin kohdistuvilla toimenpiteillä parannetaan muun arvokkaan Helmi-elinympäristön tilaa tai jos rakennetulle kosteikoille on jo muodostunut erityisiä linnustoarvoja.
-
Perinneympäristöjen kunnostaminen ja hoito
Perinnebiotoopit ovat karjatalouden niitto- ja laidunkäytäntöjen muovaamia luontotyyppejä. Perinnebiotoopeiksi ei lueta perustettuja tai perustettavia niittyjä, joiden kasvillisuus on syntynyt siemeniä kylvämällä tai istuttamalla. Toimet eivät saa olla päällekkäisiä mahdollisen maatalouden ympäristösopimuksen toimien kanssa, avustuksen saaja ei saa toimia kohteen laidunnusyrittäjänä ja avustuksella kunnostettava laidunalue tulee tarjota laidunnuskäyttöön avoimella haulla eikä laidunkäytöstä saa periä vuokraa.
-
Metsäisten elinympäristöjen hoito
Avustettavien hankkeiden toimenpiteet tehdään metsätalouskäytössä olevien alueiden ulkopuolelle eli suojelualueille. Käytännön toimia metsäisten elinympäristöjen hoidossa ovat esimerkiksi kuusten poistaminen lehdoista tai jalopuumetsiköistä sekä eri lajien elinympäristön parantaminen luonnonsuojelualueilla.
-
Pienvesien ja rantaluonnon kunnostaminen
Pienvesillä tarkoitettaan Helmi-ohjelman mukaisia pienvesikohteita. Rantaluontokohteilla tarkoitettaan rantoja, joiden kunnostustoimenpiteillä on mahdollista vaikuttaa arvokkaan lajiston tai luontotyypin suojelutason parantamiseen.
Miten haen?
Avustushakemus tehdään sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta hakuaikana 22.10. - 30.11.2021. Avustushakemuksessa tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot valtionavustuksen käyttötarkoituksesta sekä muista vaadittavista seikoista, joita viranomainen tarvitsee hakemuksen ratkaisemiseksi.
Aluehallinnon asiointipalvelu (ahtp.fi)
ELY-keskus on pyytänyt hakijoita täyttämään hakulomakkeen ja laatimaan hakemuksen liitteeksi:
- Hankkeen suunnitelma eli selvitys hankeen taustasta, toimenpiteiden toteuttamistavasta, aikataulusta, tavoitteista, merkittävyydestä ja kestävyydestä.
- Hankkeen kustannusarvio, rahoitussuunnitelma sekä kustannuserittely.
- Hankkeen edellyttämät luvat ja suostumukset, kuten maanomistaja- ja vesialueen omistaja- ja haltijasuostumukset.
- Sijaintikartta ja kaavaote voimassa olevasta kaavasta ja kuvaus kaavoitustilanteesta.
- Mahdollinen yhdistysrekisteriote.
Lisätiedot
- Hakuohje (pdf)
- Hakuohje (docx)
- Ylitarkastaja Niina Vähätalo, niina.vahatalo@ely-keskus.fi, puh. 0295 021 286 (suomi)
- Ylitarkastaja Martina Schmidt, martina.schmidt@ely-keskus.fi, puh. 0295 021 257 (suomi/ruotsi)