- Työ
- Työvoima- ja yrityspalveluiden hankinta
- Hankittavien työvoima- ja yrityspalveluiden esittely
- Yhteishankintakoulutus
- Mistä tarjouspyynnöt löytyvät?
- Hankintojen maksatus
- Palkkaturva
- Palkkaturvan saamisen edellytykset
- Hakemuksen määräaika
- Palkkaturvana maksettavat saatavat
- Palkkaturvan rajoitukset
- Hakeminen ja hakemuksen käsittely
- Palkkaturvan maksaminen ja työnantajan takaisinmaksuvelvollisuus
- Muutoksenhaku palkkaturvapäätökseen
- Konkurssipesän nopeutettu palkkaturvamenettely
- Usein kysyttyä
- Maahanmuutto
- Pakolaisten vastaanotto
- Pakolaisten vastaanotosta aiheutuvien kustannusten korvaaminen
- Ilman huoltajaa maahan saapuneiden alaikäisten vastaanotto
- Kiintiöpakolaisten vastaanotto pienissä kunnissa
- Kotoutuminen
- Kotoutumisentukena.fi
- Työvoiman maahanmuutto
- Etniset suhteet
- Työelämän kehittäminen
- Jatkuva oppiminen
Työelämän kehittäminen
Työelämän laatu
ELY-keskukset edistävät työelämän laatua ja tuottavuutta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. ELY-keskukset myös jakavat työelämätietoa yrityksille ja työorganisaatioille.
Työelämän laatua ja osaamista kehittämällä voidaan tukea yritysten ja muiden työyhteisöjen kykyä ennakoida erilaisia toimintaympäristön muutoksia, parantaa tuottavuutta ja kilpailukykyä, turvata osaava ja jaksava työvoima sekä edistää henkilöstön työhyvinvointia. Hyvä työ, hyvät johtamiskäytännöt ja hyvä työn organisointi vaikuttavat yritysten liiketoimintamenestykseen.
Työelämän laadun parantaminen muodostuu kokonaisvaltaisesta kehittämisestä, jonka osatekijöitä ovat johtamisen ja esimiestyön kehittäminen, osaamisen systemaattinen ylläpito ja kehittäminen, liiketoiminta- ja työprosessien kehittäminen ja työhyvinvoinnin edistäminen.
Johtamisen ja toimintatapojen uudistaminen
Johtamisen ja toimintatapojen uudistaminen on osa innovaatiopolitiikkaa. Siihen kohdistuva rahoitus kuuluu Business Finlandin tehtäväkenttään yritysten kansainvälisen kasvun tukemisessa ja vauhdittamisessa.
Tempo-rahoitus on tarkoitettu kansainväliseen kasvuun tähtääville osakeyhtiömuotoisille suomalaisille startup-, pk- ja midcapyrityksille.
Tempo-rahoitus (businessfinland.fi)
TYÖ2030-ohjelma
TYÖ2030-ohjelmassa kehitetään uudenlaisia toimintatapoja yhdessä työpaikkojen, toimialojen ja asiantuntijoiden kanssa sekä kannustetaan kokeiluihin.
Toimintatapoja uudistamalla voidaan vaikuttaa työllisyyteen, talouteen, kilpailukykyyn sekä Suomen työelämäbrändiin maailmalla.
Alueellista tietoa
Poweria työelämään -hanke Pirkanmaalla
Kehitämme Pirkanmaan ELY-keskuksen hankkeessa alueen toimijoiden verkostomaista yhteistyötä, tuotamme tietoa pk-yrityskentän palvelutarpeista sekä viestimme yrityksille palveluista.
Keskeisinä teemoina on digitaalisuuden ja digitalisaation kytkeytyminen työhyvinvointiin ja tuottavuuteen. Hankkeen keskiössä oleva Pirkanmaan Osaamisverkosto eli Pover-verkosto koostuu pirkanmaalaisista osaamisen kehittämisen toimijoista; mukana on laaja joukko koulutusorganisaatioita, liiketoimintakonsultteja, yrityksiä, julkisia toimijoita sekä muita palveluntuottajia ja kehittäjiä.
Kehitämme Pover-verkoston osaamista ja lisäämme verkoston välisten toimijoiden yhteistyötä, yhteiskehittämistä ja viestintää.
Ajatuksena on, että verkoston kautta hyödyt skaalautuvat verkoston jäsenten asiakasorganisaatioiden, eli pk-yritysten hyödyksi muun muassa uusina palvelukonsepteina. Tavoittelemmekin konkreettisia hyötyjä pirkanmaalaisille pk-yrityksille. Lisäksi hanke tuottaa sisältöä ja hyödynnettäviä digitalisaation ja työhyvinvoinnin edistämistä tukevia ratkaisumalleja, oppaita ja kanvaksia, jotka pohjautuvat aitoihin yritys-caseihin. Näistä työkaluista kootaan digitalisaation ja työhyvinvoinnin kehittämisen työkalupakki, joka julkaistaan tällä sivustolla hankkeen edetessä. Pääpaino julkaistavassa materiaalissa ajoittuu kesään ja syksyyn 2022. Alkuvuodesta 2023 julkaistaan digityökalupakki avuksi pk-yrityksille.
Haluamme verkostotyöllä rohkaista ja tukea työpaikkoja ottamaan käyttöön ja hyödyntämään digitalisaation tuomat mahdollisuudet työhyvinvointia ja kilpailukykyä vahvistavalla tavalla.
Hanke on Työterveyslaitoksen TYÖ2030-ohjelman Pirkanmaan aluehanke, ja se toteutetaan aikavälillä 1.8.2021–31.12.2022.
Katso tallenne Poweria työelämään -hankkeen loppuseminaarista 22.11.2022 (Youtube): https://www.youtube.com/watch?v=TjOt-NcG56U
Lue myös
- Digityökalupakki yrityksille (pdf)
- Kulmakivet muutoksen johtamisessa: perustele, sytytä, kannusta ja valtuuta
- Puristeteos on ottanut digiloikkia ja heittänyt hyvästit hukalle, case Puristeteos Oy
- Ratkaisupajasta oivalluksia ja parhaat ideat jatkokäyttöön, case Tammenlehväkeskus
- Digitaalisuus helpottaa hoitotyötä, kertyvä data tahdotaan tehokäyttöön, case Tammenlehväkeskus
- "Kun digityökalun tarve on perusteltu, vastustusta ei esiinny" Case Pirkanmaan Jätehuolto 24.8.2022
- Digitalisaation yhteys työhyvinvointiin ja tuottavuuteen on epäselvä useimmille yrityksille
- Digitaalisuus osana työhyvinvointia ja tuottavuutta: Kysely yrityksille 2022 (doria.fi)
- Parempaa kilpailukykyä ja työhyvinvointia digitalisuudesta
Lisätietoja
Sanna Kulmala
sanna.kulmala(at)ely-keskus.fi
Pirkanmaan ELY-keskus
- Muokkauspäivä
- 16.1.2023
Päivitetty: 16.01.2023